kanguru

  • avustralya denince akla gelen memeliler grubundan, keseli bir hayvan türü. kangurugiller familyası macropodidae içerisinde 11 farklı cinsi tanımlanmıştır. en bilinen türü gri dev kangurudur.

    kangurular avustralya'da farklı farklı habitatlarda yaşamlarını sürdürür. yiyecek bulmak için genel olarak geceleri aktif olurlar ama bazen gündüzleri de görülebilirler. o bölgede çift toynaklıların( artiodactyla) (geyik, zürafa, yaban domuzu, deve, antilop vb hayvanların oluşturduğu takım) boşalttığı alan kangurularca doldurulmuştur. Hatta sindirim sistemleri bile onlarınki gibi, özel mikroorganizmaların yardımı ile zor sindirilen bitkileri, bölünmüş mide odalarında sindirmeye yönelik gelişmiştir. Hatta bazen geviş getirirler. Bu iyi gelişmiş sindirim sistemi verimsiz bölgelerde de yaşayabilmelerini sağlar.

    kangurular gereken hıza göre iki farklı ilerleme yöntemi uygular: yüksek hızda arka bacakları ile hoplayarak ilerlerler. Kuyruk havada kalır ve dengeyi sağlamak için kullanılır. Bu şekilde 50 km/saat hıza ulaşabilirler. Dev kangurular her zıplayışlarında 3 m atlayabilir. Yavaş ilerlerken tüm dört ayaklarını ve kuyruklarını kullanırlar.

    üreme periyotları kısadır. her bir dişi bir batında en fazla bir yavru doğurur (bazen bu sayı ikiye de çıkabilir). gebelik süresi 20-40 gündür. bu süre sonunda doğan yavru 2 cm boy ve 3 gr ağırlıkta dünyaya gelir. yavru doğduktan 6 ay sonrasına kadar kesenin içinde kalır, 8 ay geçince de artık keseye sığmayacak kadar büyür ama yavrunun kafasını yine de kesenin içine sokması gerekir ki anne sütüyle beslenebilsin. zira kanguru yavruları 1 yaşına kadar anne sütü ile beslenir.

    bir örneğini görmek için: http://galeri.omusozluk.com/k/3566/ + kanguru

    4

    galeri (1)

    irisli trilineata
    2016-05-09 11:07:58

    bizi takip edin

    omü sözlük © 2015


    birtakım şeyler: iletişim - - -