sessiz ev - omü sözlük
olayların beş farklı gözden anlatıldığı , ciddi sorular sorduran bir orhan pamuk romanı. kanımca, olayların beş farklı gözden anlatılması, her bir karakteri bir başkasının gözünden göstermek ve böylece bir karakterin beş farklı kişilik tahlilini okura sunmak ciddi bir maharet gerektiriyor ki orhan pamuk da bu işin içinden gayet ustaca çıkmayı başarmış.
konusu için modernleşmenin getirdiği fikirlerin kalabalık bir ailenin bireylerinin zihinlerinde yaptığı değişikliklerin bireylerin birbirlerinden farklı dünyalarda yaşamalarına ve böylelikle dağılmalarına sebep oluşu denebilir. diğer romanlarında olduğu gibi bu romanında da olayları birbirine gayet temiz bir şekilde bağlamayı başarmıştır yazarımız. karakterler kısaca şöyle tanımlanabilir:

selahattin: tanzimat dönemi aydınını temsil eder. 47 ciltlik bir ansiklopedi yazarak tüm doğuyu dogmalardan ve sahte allah inancından kurtarma hayaliyle yaşamış ve başarısız olmuştur. kendisiyle alakalı bilgileri eşi fatma\'nın hatırlama süreçlerinden ediniriz.

fatma: selahattin\'in eşi ve babaanne. tutucu, bunamış ve selahattin\'i ve onun tüm söylediklerini ve kitaplarını ve çalışmalarını \"şeytanca\" olarak yorumlar.

faruk: dönemin (1980\'ler) aydınını temsil eder. tarihçi. \"tarih-hikaye\" ikilemiyle kasılıp kavrulur.

metin: üç kardeşten ortancası. avrupa hayranıdır ve amerika\'ya gitme hayaliyle yanıp tutuşur. etrafındaki herkesi küçük görür.

nilgün: kitabın komünist karakteridir. tüm karakterlerin gözünden olaylar anlatılır ama onun gözünden anlatılmaz. bu, \"komünizmin susturulduğuna\" bir göndermedir. karakterler arasında en sorunsuz olanıdır.

hasan: kitabın ülkücü,milliyetçi karakteridir. bir gün büyük adam olma inancıyla yaşayıp durur. milliyetçi hareketin başına geçeceğine, herkesin kendisine günü geldiğinde reis diye hitap edeceğine inanır.

recep: sessiz evin hizmetçisidir. babaanne (fatma) tarafından sinsilikle itham edilir. selahattin\'in gayri meşru bir ilişkiden dünyaya gelmiştir. babaannenin dayağından sonra hayatı boyunca cüceliğe mahkum olmuştur. kitapta, kuşaklar arasında (eski kuşak: babaanne ve selahattin - orta kuşak: faruk - son kuşak: faruk, metin ve nilgün) köprü görevindedir.

ismail: recep\'in kardeşi. o da tıpkı recep gibi babaanne (fatma)\'nın dayağından ötürü topal kalmıştır, piyangoculuk yapar. olayların merkezinde yer almaz ama dışarıdan etkileri vardır.

ve çok önem arz etmeyen diğer karakterler...